شادی یا افسردگی؟ رفتار کودک شما چه میگوید؟
شادی و موفقیت بدون شک برای همه افراد مهم است؛ این مسئله به خصوص در کودکان اهمیت ویژهای پیدا میکند؛ ریشه روانی و علتهایی که باعث میشوند یک کودک غمگین و تنها باشد و چنین احساساتی را تجربه کند، چیست؟
نقش والدین و خانوادهها در میزان شادی یا افسردگی کودکان چقدر است؟ آیا تغذیه با میزان افسردگی و کمانرژی بودن کودکان مرتبط است؟
رازهای تربیت یک کودک شاد
همیشه حرف اول را والدین و رفتار فردی و اجتماعی خانوادهها میزند؛ اگر کودک شما افسرده است یا رفتارهای اجتماعی خنثی دارد؛ علت آن را ریشهیابی کنید؛ شاید مشکل آنقدرها هم بزرگ نباشد؛ اصلا شاید مشکل خود شما باشید.
نقش والدین و روابط خانوادگی
یکی از مؤثرترین راههای تقویت کردن سلامت روانی و احساسی کودکان داشتن روابط گرم و صمیمی خانوادهها است. به طوری که کودک احساس تعلق نسبت به همه چیز پیدا کند؛ به دوستان، همسایه، پرستار و حتی حیوان خانگی خود.
دکتر ادوارد هالووِل روانشناس کودکان چنین میگوید: ” احساس تعلق کودک کلید شاد بودن او در آینده است” .
همه ما به راحتی میتوانیم با عشق ورزیدن روابط اولیه خودمان و حس تعلق کودک را تقویت کنیم؛ بنابراین هرچه قدر میتوانید او را در آغوش بگیرید، به گریههایش با نرمی و بردباری پاسخ دهید، او را صدا کنید و با هم بازی کنید و بخندید.
نقش تقلید یا تظاهر به شادی والدین
از آن جایی که ما نمیتوانیم شاد بودن کودکمان را کنترل کنیم اما حداقل در مورد خودمان میتوانیم این کار را بکنیم. از طرف دیگر هم باید مواظب رفتارمان باشیم؛ چون کودکان همه چیز را از والدین تقلید میکنند؛ بنابراین کودکانی که در خانوادهای با والدین شادتر بزرگ شدهاند مسلما کودکان شادتری هم هستند اما کودکانی که در خانوادهای غمگین بزرگ شدهاند، دو برابر کودکان عادی در معرض افسردگی قرار دارند؛ پس مراقب رفتارمان باشیم.
تقویت اعتماد به نفس در کودکان
بگذارید کودکتان مستقل و مسئولیتپذیر عمل کند.
اگر شما مدام در کارها و بازیهای کودکان خود دخالت کنید، ضربه روحی بزرگی به آنها خواهید زد؛ بگذارید کودکتان مستقل عمل کند؛ او را در انجام کارهایی مثل راه رفتن، غذا خوردن و لباس پوشیدن، استفاده کردن از توالت فرنگی و حتی راندن سهچرخه تشویق کنید.
بنابراین، عقب بایستید و از دور رشد و اعتماد به نفس کودکتان را تماشا کنید. این گونه با حفظ استقلال و تقویت اعتماد به نفس در او کودک شادتری را پرورش خواهید داد.
دکتر هالووِل چنین میگوید: ” بزرگترین اشتباه والدین این است که هر کاری از دستشان بر بیاید برای کودکشان انجام میدهند و به آنها زیادی کمک میکنند. “
مشارکت خانوادگی داشته باشید
انسانها به طور کلی یک تمایل ذاتی به تعلق داشتن و مفید بودن دارند؛ پس اگر از همان ابتدا بتوانید به کودکتان بفهمانید که او در راستای خانواده کارهای درستی انجام میدهد و در جمع خانواده مشارکت دارد؛ کودک شما به طور ناخودآگاه حس میکند که برای شما مفید واقع شده است و شادی و خوشحالیاش چند برابر میشود؛ همچنین این کار حس مسئولیتپذری را در او تقویت خواهد کرد.
تقویت احساس قدردانی و سپاسگزاری در کودکان
تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا، داویس، نشان داده است افرادی که قدردان هستند و لحظهها را شکار و ثبت میکنند، افراد خوشبین تری هستند و در زندگی بیشتر از بقیه ترقی میکنند و احساس رضایت زیادی از زندگی و اطرافیان خود دارند؛ این مسئله به خصوص در کودکان بسیار اهمیت دارد.
موز و سیب بخورید
مصرف انواع میوه و سبزیها به ویژه میوههایی مثل موز و سیب میتواند تا حد زیادی افسردگی کودکان و بزرگسالان را کنترل کند؛ موز پتاسیم زیادی دارد که خلق و خوی شما را بهتر میکند؛ در این میوه مواد مغذی دیگری وجود دارد که باعث افزایش سروتونین در مغز میشود که این مسئله افسردگی را کاهش میدهد. سیب هم با خاصیت آنتیاکسیدانی قوی و فیبر بالا یک داروی طبیعی ضد استرس و افسردگی شناخته شده است.
بنابراین، اگر کودک شما به هر دلیلی شاد نیست؛ ابتدا علت آن را پیدا کنید؛ مثلا به اصلاح الگوهای رفتاری غلط خانواده بپردازید یا سبک تغذیه او را تغییر دهید؛ در این مورد حتما از یک روانشناس یا متخصص تغذیه کمک بگیرید.